Radu Savopol este fondatorul conceptului 5 To Go, business care a luat amploare încă din primii ani de activitate, dezvoltându-se în sistem de franciză. A pornit cu o singură cafenea 5 To Go în anul 2015, în centrul Bucureștiului, iar în trei ani 5 To Go a ajuns să fie cea mai accesată franciză din România.
Având o experiență de aproape 20 de ani în industria HoReCa, Radu Savopol a observat mereu noile tendințe către care se îndreaptă piața. Un element de noutate pe care l-a adus în industrie prin 5 To Go este conceptul de „fix price”, astfel orice produs are un preț unic de 5 lei.
- Cum au fost începuturile în business?
Înainte de toate, încă din facultate am fost pasionat de design. De aproximativ 20 de ani am împletit design-ul cu zona HoReca. La 16 ani, împreună cu un prieten, făceam șnururi de ochelari și șireturi colorate, pe care le vindeam duminica în târg. Această mică negustorie a fost începutul. Am absolvit apoi design interior, iar la începutul anilor 2000, la Sinaia, am deschis restaurantul Old Nick Pub și am pășit într-o nouă etapă.
În ceea ce privește conceptul 5 to go, ideea a apărut în anul 2014, în urma unui studiu efectuat împreună cu un importator de cafea. Concluzia a fost că zona de coffee to go era foarte puțin exploatată, iar implementarea proiectului a început în 7 ianuarie 2015, odată cu deschiderea primului 5 To Go, în Piața Lahovari.
- Ce v-a determinat sa deveniţi antreprenor?
Consider că o influență definitorie pentru spiritul meu de antreprenor, a fost familia. Bunicul meu a fost un etalon pentru mine; era comandant de navă și pictor. Crescând într-o lume în care arta și cultura erau mereu prezente, am reușit să îmi dezvolt simțul estetic și creativitatea. Mai mult, încă de mic mă dovedeam ambițios în tot ceea ce făceam, indiferent că era vorba despre un joc sau despre o altfel de activitate, imi doream pur și simplu să reușesc. Am învățat din familie că lucrurile se fac mereu cu pasiune și că perseverența este cheia tuturor reușitelor.
- Ce provocări aţi avut de când aţi deschis business-ul?
Conceptul de *fixed price* există de ani de zile în alte țări precum Anglia, Franța, Olanda, însă în România nu a fost implementat în zona HoReca. Am mizat mai mult pe atmosferă și pe un câștig mai mic, dar pe termen lung. O cafea de calitate la un preț corect, asta este ceea ce ne dorim să le oferim clienților noștri. Totuși, nu a fost un business lipsit de provocări. Printre cele mai importante provocări, se numără introducerea gamei 5 to go PLUS, o gamă care a marcat ieșirea noastră din zona de 5 lei. Astfel, la cererea cliențior, am introdus preparate noi cum ar fi sandvişuri cu ingrediente premium, smoothie-uri naturale și pahare mai mari pentru cafea. Așa a apărut Mr. Big, cel mai nou personaj și promotorul gamei 5 to go Plus. Practic, el răspunde dorinței clienților de a avea varianta de băutură cu un gramaj dublu, la prețul de 10 lei.
Pe măsură ce business-ul a crescut, găsirea unor spații adecvate și la un preț echilibrat a început să fie mult mai dificilă.
- Consideraţi că workshop-urile, cursurile de management şi antreprenoriat sunt benefice pentru dumneavoastră?
Consider că antreprenoriatul este un organism viu, dinamic și mereu supus evoluției. Găsesc utile orice fel de cursuri sau workshop-uri care îmi solicită creativitatea și experiența sau care îmi permit să asimiliez din experiențele altora.
- Consideraţi că un mini-MBA este un avantaj ?
Un mini-MBA reprezintă cu siguranţă un avantaj şi le recomand tuturor celor care au posibilitatea, să facă acest lucru.
- Ce sfat aţi avea pentru viitorii antreprenori?
Din experiența mea de antreprenor, le pot transmite celor care sunt la început de drum sau celor care se gândesc să se îndrepte într-o astfel de direcție să creadă în ceea ce își doresc și să nu neglijeze un aspect extrem de important: oamenii. Focusul asupra oamenior este unul definitoriu, atât asupra angajaților, cât și asupra clienților direcți. Calitatea este un atribut care trebuie să existe atât în serviciul sau produsul pe care îl oferi, cât și în întreg procesul pe care îl ai în spate.
- Ce planuri aveţi pentru 5 To Go în următorii ani?
An de an am reusit să implementăm şi să transformăm în fapte reale pronosticurile făcute cu un an în urmă. Aşa s-a întâmplat şi în 2018, iar datorită programului de consolidare şi dezvoltare al echipei, am reuşit chiar să realizăm targetul intern de business development, mai repede cu 2 luni. În următorii 2 ani ne propunem să deschidem încă 100 de unități, să dezvoltăm gama de produse și să avem noi concepte de locații.